شبکه پایگاه های قرآنی
Quran.tebyan.net
  • تعداد بازديد :
  • 762
  • دوشنبه 1395/7/26
  • تاريخ :

در سوگ بانی فن تلاوت قرآن در ایران + زندگینامه و آثار

این روزها، جامعه قرآنی در سوگ استاد پیشکسوتی نشسته است که فن تنغیم و تلاوت قرآن به سبک قاریان مصری را در ایران پایه‌گذاری کرد و بسیاری از اساتید شاگردپرور کنونی را با اصول صحیح قرائت و علم تجوید آشنا ساخت. از این استاد فقید، افزون بر تلاوت‌های فاخری که پیش از انقلاب اسلامی، به سفارش رئیس وقت رادیو ایران ضبط شده و احتمالا در آرشیو صدای جمهوری اسلامی ایران موجود است، یک دوره آموزش تجوید به زبان انگلیسی (بیش از 500 صفحه) بر جای مانده که درجهان تشیع، بی‌سابقه است.

نویسنده: شکوری_شبکه تخصصی قرآن تبیان

محمد تقی مروت

استاد محمد‌تقی مروت یکی از بنیان‌گذاران فن تنغیم و قرائت نوین قرآن به سبک قاریان مصری، در جمهوری اسلامی بودند که در شب عاشورای حسینی مصادف با سه‌شنبه ۲۰ مهر، در سن 72 سالکی، پس از تحمل یک دوره بیماری جانکاه در تورنتوی کانادا، دیده از دنیای دون فروبستند. 
وی نخستین قاری ایرانی بود که توانست طلسم قدیمی‌ترین مسابقات قرآن جهان اسلام را بشکند و به عنوان اولین غیرمالایی، مقام نخست مسابقات جهانی مالزی را که سالیان سال در اختیار قاریان مالزیایی بود، پس از 16 سال برگزاری، از آن خود کند.
از دیگر افتخارات این قاری پیشکسوت، درک محضر نوابغ قرائت دنیای اسلام و پنج سال پیاپی، خوشه چینی از خرمن وجود مشاهیر قاریان مصری از جمله شیخ عبدالباسط، مصطفی اسماعیل، احمد الرزیقی، خلیل الحصری و... است که فراتر از رابطه استاد و شاگردی با این چهره های ماندگار، رفاقت و رفت و آمد خانوادگی نیز داشت.

نگاهی کوتاه به حیات و آثار استاد مروّت

این استاد فقید پیش از انقلاب با سفر به کشور مصر و تلمذ از محضر اساتیدی مانند مرحوم «مصطفی اسماعیل» به یادگیری فنون تلاوت پرداخت و در واقع او را می‌توان یکی از بنیانگذاران تلاوت حرفه‌ای و نوین در کشور دانست.

مرحوم محمدتقی مروت در سال 1323 در تهران، زاده شد و در محضر مرحوم ملامحمد باقرفانی، علم آموخت. افزون بر کسب رتبه نخست مسابقات بین‌المللی قرآن‌ کریم کشور مالزی در سال 1352، اهم فعالیت های استاد را می توان اینگونه برشمرد: برگزاری دوره‌های آموزشی قرآن ‌کریم، پایه‌گذاران تلاوت قرآن ‌کریم به‌صورت اصولی و صحیح در ایران، مبتکر شیوه هم‌خوانی و جمع‌خوانی قرآن در جلسات آموزش قرآن‌ کریم (قبل از انقلاب اسلامی)، آموزش و تربیت بسیاری از قاریان که هم اکنون برخی از آنها در کسوت استادی و داوری مسابقات بین المللی قرآن، ایفای نقش می‌کنند.
این استاد پیشکسوت در سال 1354، به جهت تحصیل علم و درک محضر قاریان بزرگ مصری، از ایران مهاجرت می کند و همچون خیل کثیری از مستمعین جلسات قرآن اساتید بنام مصری، محافل قرآنی این کشور را با شور و علاقه زایدالوصف، دنبال می کند و پس از مدتی، به آرزوی دیرینه خود دست یازیده و از محضر چهره های ماندگاری همچون مصطفی اسماعیل، عبدالباسط، علی‌البناء، ‌خلیل‌الحصری، عبدالعزیز علی الفرج، عامر السید عثمان، احمد الرزیقی و شیخ فتح الباب قندیل بهره می‌جوید.
حضور مستمر استاد مروت، در محافل و مجالس قرائت قرآن‌ کریم در شهرهای مختلف کشور مصر، ضبط تلاوت‌های استودیوی اساتید مصری به سفارش اداره اوقاف ایران، اجرای برنامه‌های قرآنی در محافل و جلسات متعدد مصر، تلاوت قرآن ‌کریم در مراسم ترحیم استاد شیخ مصطفی اسماعیل و استاد سید النقشبندی، (به اصرار استاد محمود علی‌البناء)، نشر و ترویج فرهنگ تشیع در جامعه قراء مصری و.... پاره ای از فعالیت های استاد مروت در طول اقامت پنج ساله ایشان در مهد تلاوت قرآن جهان اسلام، کشور مصر است.
افزون بر تلاوت های فاخری که با تجوید صحیح و اصولی به سفارش رئیس وقت رادیو ایران ضبط شده و احتمالا در آرشیو صدای جمهوری اسلامی ایران موجود است، استاد مرحوم، محمد تقی مروت، یک دوره آموزش تجوید به زبان انگلیسی (بیش از 500 صفحه) به رشته تحریر در آوردند که درجهان تشیع، بی‌سابقه است.

UserName